Word vertrouwenspersoon in één dag!

Bent u geïnteresseerd in het creëren van een veilige werkomgeving? Wilt u de vertrouwenspersoon worden die uw organisatie nodig heeft? Dan hebben we goed nieuws! Onze Masterclass “Word Vertrouwenspersoon in 1 dag” is precies wat u nodig heeft.

De vertrouwenspersoon en de Arbowet

Op 1 oktober 1993 werd de Arbeidsomstandighedenwet gewijzigd en werden werkgevers verplicht om beleid te voeren tegen seksuele intimidatie, agressie en geweld op de werkvloer. Deze wijziging was een belangrijke stap in de richting van een veiligere werkomgeving,

Nu, 30 jaar later, staat er opnieuw een wetswijziging op het punt te worden ingevoerd om ongewenst gedrag op de werkvloer aan te pakken. Op initiatief van Senna Maatoug zouden bedrijven verplicht worden gesteld om een vertrouwenspersoon aan te wijzen. Immers, bijna 50% van de bedrijven heeft momenteel nog geen vertrouwenspersoon, waardoor 3 miljoen werknemers in Nederland geen toegang hebben tot deze belangrijke persoon.

De Arbo wetswijziging regelt ook dat de vertrouwenspersoon medewerkers kan adviseren en assisteren bij het inschakelen van experts of bemiddelaars, en dat ze management en medezeggenschap van advies kan voorzien. Bovendien maakt het geven van voorlichting aan de directie en het personeel ook deel uit van de taken van de vertrouwenspersoon. Zo zit er ook een preventieve kant aan het takenpakket van een vertrouwenspersoon.

Dit wetsvoorstel is in mei van dit jaar goedgekeurd door de Tweede Kamer en is van toepassing op bedrijven met meer dan 10 medewerkers. De nog benodigde goedkeuring in de Eerste Kamer wordt echter spannend, aangezien sommige partijen de verplichte aanstelling van een vertrouwenspersoon steunen, terwijl anderen vinden dat bedrijven niet verplicht kunnen worden om dit te doen. Het resultaat zal van invloed zijn op de mogelijkheid om medewerkers toegang te geven tot vertrouwenspersonen en om de preventie en aanpak van ongewenst gedrag te verbeteren.

Overweegt u vertrouwenspersoon te worden?

In de wereld van vandaag is een vertrouwenspersoon van onschatbare waarde voor elke organisatie. De vertrouwenspersoon speelt een cruciale rol bij het creëren van een werkomgeving waar medewerkers zich gehoord en gerespecteerd voelen. Door deel te nemen aan onze Masterclass, leert u niet alleen de essentiële vaardigheden en kennis die nodig zijn om deze rol te vervullen, maar bent u ook voorbereid op de nieuwste ontwikkelingen in de wetgeving rondom dit onderwerp.

Voor wie is deze masterclass bedoeld?
  • Personen die aangesteld zijn als vertrouwenspersoon, maar verdieping zoeken;
  • Personen die vertrouwenspersoon willen worden;
  • HR professionals en juristen die meer van ongewenste omgangsvormen en integriteit willen weten.
Wat kunt u verwachten?

Tijdens deze training leert mr. Hella Vercammen (gecertificeerd vertrouwenspersoon nr. 2473) u onderscheid te maken tussen ongewenste omgangsvormen, integriteitsschendingen en arbeidsconflicten. U leert ongewenste omgangsvormen te herkennen, hoe het kan worden voorkomen en de gevolgen zo veel mogelijk te beperken. Uiteraard leert u hoe u uw rol van vertrouwenspersoon moet invullen.

Om alle informatie tijdens deze interactieve dag goed op te kunnen nemen zal een heerlijke wandeling langs de prachtige Poel in Amstelveen onder een genot van luxe broodjes onderdeel zijn van deze dag.

Praktische informatie
  • Datum: donderdag 9 november 2023
  • Docent: mr. Hella Vercammen (jurist en gecertificeerd vertrouwenspersoon nr. 2473)
  • Tijd: 10:00 – 17:30 uur
  • Locatie: Laan Nieuwer-Amstel 4B, 1182 JT Amstelveen
  • Kosten per deelnemer €495,- exclusief btw
  • Aanmelden: Klik hier!

Word de vertrouwenspersoon waar uw organisatie naar op zoek is en draag bij aan een veiligere en respectvolle werkomgeving. Onze masterclass “Word vertrouwenspersoon in één dag” geeft u de kennis en tools die u nodig heeft om te excelleren in deze cruciale rol.

mr. Hella Vercammen