The Legal Company denkt met u mee en zegt Ho, Nee! 

Er ligt momenteel een wetsvoorstel klaar voor de modernisering van het concurrentiebeding.

Het komt er op neer dat werknemers er alleen op vooruit gaan (het afsluiten van een concurrentieding wordt moeilijker gemaakt én werknemers worden betaald als hun werkgever ze echt aan het beding willen houden) terwijl werkgevers er alleen verplichtingen bij gaan krijgen (zoals bijvoorbeeld maximaal zes maandsalarissen betalen (!), met een hele strakke deadline, een begrenzing van maximaal een jaar naast een verplichte regionale beperking). Ook is er niet goed nagedacht over de verschillen met een relatiebeding. In het wetsvoorstel moet de werkgever straks aan zijn (oud) werknemer een vergoeding betalen om van zijn klanten af te blijven. Dat lijkt een beetje de omgekeerde wereld.

Dat er iets moet veranderen aan het standaard gebruiken van een concurrentiebeding alleen om je medewerkers vast te houden, begrijpen wij. Maar het wetsvoorstel is op een aantal -voor ondernemers belangrijke punten- te kort door de bocht.

Tegenwoordig mag je als burger of onderneming reageren op wetsvoorstellen en zo je mening geven. Zo kan de betreffende Minister lezen wat de burgers, ondernemingen of instanties vinden van de plannen voor nieuwe wetten. Dat heet internetconsultatie. Als het goed werkt, dan pikt de Minister de goede signalen daaruit op en verwerkt die als aanpassing. Meer inspraak dus.

The Legal Company is lid van de Nevoa, de beroepsvereniging voor Bedrijfsjuristen. Samen met twee andere juristen van de Nevoa heeft mr. Dietrich Loos namens The Legal Company en onze klanten meegewerkt aan een reactie die is geplaatst op de internetconsultatie. De link vindt u hier https://www.internetconsultatie.nl/moderniseringvanhetconcurrentiebeding/reactie/105e1602-8748-4373-893a-d7ce4a8ab7ea

De consultatie is op 15 april gesloten. We wachten af wat er nu gaat gebeuren en we houden u op de hoogte van de ontwikkelingen.

Heeft u vragen over het wetsvoorstel, het concurrentiebeding, de mogelijke gevolgen voor uw organisatie of andere juridische vragen, neem dan gerust contact met ons op via info@thelegalcompany.nl of bel naar 020 345 0142. We helpen u graag verder.

mr. Dietrich Loos