Hoe voorkom je dat jouw website uit de lucht gehaald wordt door de ACM wegens strijd met consumentenrecht?

In Nederland maakt de Autoriteit Consument en Markt (hierna: ACM) zich sterk voor een goed opererende markt tussen consumenten en bedrijven. ACM houdt dan ook toezicht op de naleving van het consumentenrecht door bedrijven. Daartoe kan zij sancties zoals een last onder dwangsom of een boete opleggen aan bedrijven. Onlangs bewees de ACM weer eens dat zij niet alleen maar waarschuwingen afgeeft aan de overtreders, maar ook daad bij woord voegt als bedrijven lak hebben aan deze consumentenbeschermingsregels.

 

Website elektronica-aanbieder offline gehaald na negeren waarschuwingen.

Het bedrijf in kwestie betrof TI-84shop, een online aanbieder van elektronica als spelcomputers en smartphones. Het bedrijf was in oktober 2023 al op de vingers getikt door ACM omdat zij haar levertijd niet duidelijk vermeldde, deze niet nakwam én ook nog eens klanten niet tijdig terugbetaalde die van hun aankoop wilde afzien binnen de bedenktijd. Ook was de klantenservice niet goed bereikbaar en werden negatieve reviews geblokkeerd. Dit was genoeg aanleiding voor de ACM om verbeteringen op te leggen aan de online aanbieder op straffe van een dwangsom van € 25.000,- per week met een maximum van € 250.000.

Desondanks bleven de klachten over de webwinkel binnenstromen totdat de ACM twee weken geleden besloot om de website van TI-84shop, alsmede alle overige aan diens eigenaar gelieerde webwinkels, uit de lucht te halen. Dit was naar eigen zeggen van de ACM de eerste keer dat zij overging tot deze drastische maatregel.

 

Juridische eisen webshop.

De overtredingen van TI-84shop hadden betrekking op verschillende regels die Nederlandse en Europese wetgeving stellen aan het online aanbieden van producten- en/of diensten. Zo ben je als webwinkel houder verplicht om het gehele factuurbedrag inclusief eventuele berekende verzendkosten voor de heenzending binnen 14 dagen na aanmelding van het retour terug te storten. Ook is verboden om klantenreviews te manipuleren. Sterker nog je dient zelfs een beleid op je website te plaatsen over hoe je controleert dat alleen klanten reviews plaatsen en wat je eraan doet om nepreviews te voorkomen.

Dit zijn slechts twee voorbeelden uit het brede scala van juridische eisen die worden gesteld aan een webwinkel. Voorbeelden van andere eisen zijn:

  1. Vermelden bedrijfsinformatie – Als webwinkel ben je verplicht om bedrijfsinformatie als : telefoonnummer, e-mailadres, vestigingsadres, KvK-nummer en BTW-nummer op een duidelijke en vindbare manier op je website te vermelden.
  2. Herroepingsrecht (bedenktijd) – In Nederland hebben klanten het recht om een ​​product binnen 14 dagen na ontvangst te retourneren zonder opgave van reden, het zogeheten herroepingsrecht. Webwinkels moeten klanten informeren over hun herroepingsrecht en de procedure voor retourzending.
  3. Algemene voorwaarden– Als webwinkel ben je verplicht om algemene voorwaarden te plaatsen op je website die in overeenstemming zijn met het consumentenrecht. Voorkom daarbij bepalingen die staan op de grijze en zwarte lijst.
  4. Privacybeleid en compliance – Als webshop ben je verplicht om de organisatie en webshop in overeenstemming te laten zijn met de regels die de AVG stelt; je verwerkt ten slotte de persoonsgegevens van klanten/bezoekers. Denk bijvoorbeeld aan een privacybeleid, cookie statement, verwerkings- en incidentenregister.
  5. Informatievoorziening – Je moet klanten voorzien (op aparte informatiepagina’s) van voldoende informatie over de producten of diensten die je aanbiedt, inclusief prijzen, belastingen, verzendkosten, betalingsmethoden en leveringsvoorwaarden.
  6. SSL-certificaat – Om gegevens beter te beschermen, ben je verplicht om een SSL-certificaat te hebben voor je webshop. Een SSL-certificaat kan ook een positieve invloed hebben op je ranking binnen Google.

Twijfel jij of je webshop voldoet aan de eisen die de Nederlandse en Europese wetgeving daaraan stelt? Wil jij je webshop privacy compliant maken of zijn je algemene voorwaarden of AVG documentatie en/of cookie banners aan een update toe? De juristen van The Legal Company zijn gespecialiseerd hierin en kunnen al je juridische zorgen uit handen nemen. Neem contact op via 020-3450152, mails ons via info@thelegalcompany.nl of kom langs voor een kop koffie en kennismaking!

mr. Hella Vercammen