Beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag: de valkuilen van onzorgvuldig handelen door de werkgever

Het omgaan met meldingen van grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer is vaak een gevoelig en ingewikkeld proces. Dat werd opnieuw duidelijk in een uitspraak van de rechtbank Amsterdam op 4 september 2024. Hierin stond een directeur van een adviesbureau in personeelsplanning en -management centraal. Deze zaak benadrukt niet alleen het belang van zorg voor de melder, maar ook van een eerlijke en zorgvuldige behandeling van de beschuldigde.

Achtergrond van de zaak.

In november 2023 ontving het adviesbureau meldingen over grensoverschrijdend gedrag van een directeur die sinds 2020 in dienst was. De werkgever handelde snel: de directeur werd direct op non-actief gesteld en alle medewerkers ontvingen een dag later een e-mail over de situatie en het aangekondigde externe onderzoek.

De beschuldigingen waren divers: van seksueel getinte opmerkingen en een expliciet bericht aan een werkstudent tot intimiderend gedrag. Hoewel de directeur toegaf een affaire met een collega te hebben gehad, bleek uit het onderzoek dat de overige beschuldigingen niet bewezen konden worden vanwege gebrek aan bewijs en tegenstrijdige verklaringen.

De directeur voelde zich ernstig benadeeld door de handelwijze van zijn werkgever. Hij stapte naar de kantonrechter en verzocht zelf om ontbinding van zijn arbeidsovereenkomst, wegens ernstig verwijtbaar handelen van de werkgever.

Het oordeel van de rechtbank.

De rechtbank stelde de directeur in het gelijk. De arbeidsovereenkomst werd ontbonden vanwege een inmiddels onwerkbare situatie die door het handelen van de werkgever was ontstaan. Het oordeel was niet mild voor de werkgever:

  • Het direct op non-actief te stellen van de directeur zonder hem eerst te horen was onzorgvuldig;
  • Het informeren van alle medewerkers over de meldingen zonder wederhoor te bieden, heeft de reputatie van de directeur ernstig geschaad;
  • Pas twee maanden na de meldingen kreeg de directeur duidelijkheid over de beschuldigingen.

Zelfs toen het onderzoek concludeerde dat de meeste beschuldigingen niet bewezen konden worden, bleef de werkgever vasthouden aan de meldingen zonder reflectie op haar eigen rol en handelwijze. Daarnaast rekende de rechtbank het de werkgever zwaar aan dat er geen effectief beleid was om grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer te voorkomen. [1]

Als gevolg hiervan kende de rechtbank de directeur een billijke vergoeding van € 100.000 bruto toe, naast een transitievergoeding van € 14.452,82 bruto.

Lessen voor werkgevers

Deze zaak laat zien hoe belangrijk zorgvuldigheid en transparantie zijn bij het omgaan met meldingen of klachten over grensoverschrijdend gedrag.

Werkgevers dienen:

  1. Zorgvuldig om te gaan met meldingen: Neem meldingen serieus, maar geef de betrokken medewerker de kans om op de beschuldigingen te reageren.
  2. Objectief en transparant te onderzoeken: Informeer betrokkenen tijdig over de beschuldigingen en het verloop van het onderzoek.
  3. Voorbarige conclusies te voorkomen: Communiceer terughoudend over de zaak om reputatieschade te vermijden, en om de privacy van alle betrokkenen te beschermen.
  4. Actief beleid te voeren tegen grensoverschrijdend gedrag: Een duidelijk normenkader, beleid en preventieve maatregelen kunnen escalatie en juridische consequenties voorkomen.

Masterclass: Word intern vertrouwenspersoon in één dag!
Het aanstellen van een interne of externe vertrouwenspersoon kan veel escalaties en conflicten voorkomen. Vertrouwenspersonen bieden medewerkers een veilige plek om meldingen te maken, en ondersteunen werkgevers bij het zorgvuldig omgaan met deze meldingen. Een goed opgeleide vertrouwenspersoon kan escalaties en conflicten effectief helpen voorkomen.

Op donderdag 10 april 2025 organiseert The Legal Company een masterclass over o.a. de rol van vertrouwenspersonen in het voorkomen en behandelen van grensoverschrijdend gedrag. Tijdens deze masterclass leert u hoe u een effectieve vertrouwensstructuur opzet en hoe deze kan bijdragen aan een veilige en respectvolle werkcultuur.

Meer weten?

Neem contact met ons op via info@thelegalcompany.nl om uw organisatie klaar te stomen voor een effectieve aanpak van grensoverschrijdend gedrag. Zo voorkomt u schade aan de bedrijfsreputatie, kostbare juridische procedures en onwerkbare situaties op de werkvloer.

[1]  Rechters rekenen het werkgevers vaker aan dat er een helder normenkader c.q. gedragscode in de organisatie ontbreekt, zie bijvoorbeeld ook: Rb. Midden-Nederland, 9 februari 2022, ECLI:NL:RBMNE:2022:563.

mr. Hella Vercammen