Werkgevers opgelet: overuren kunnen meetellen voor de berekening van het vakantieloon!

In deze zaak stelde werknemer, een chauffeur, dat werkgever tijdens de vakantie niet het juiste loon had doorbetaald. Volgens werknemer was ten onrechte geen rekening gehouden met onder andere gemaakte overuren. De kantonrechter had de vorderingen van werknemer toegewezen. Werkgever is hiertegen in hoger beroep gegaan bij het Hof.

Het Hof volgt het juridisch kader uiteengezet door de kantonrechter:

Op grond van artikel 7:639 lid 1 BW behoudt een werknemer gedurende zijn vakantie recht op loon. Dit artikel moet conform het Europees recht (artikel 7 van de Europese Richtlijn 2003/88/EG) worden uitgelegd.

Volgens deze uitleg dient het vakantieloon in beginsel overeen te stemmen met het gebruikelijke arbeidsloon van de werknemer. Bij meerdere looncomponenten moet goed worden gekeken wat het normaal/gebruikelijk loon is.

Overwerk maakt – vanwege het uitzonderlijke en onvoorspelbare karakter daarvan – in beginsel géén deel uit van dit gebruikelijke loon.

Maar in dit geval wel. Volgens het Hof moeten de overuren die gewoonlijk door de chauffeur zijn verricht worden meegeteld voor de berekening van het vakantieloon. Dit omdat deze overuren met instemming van de werkgever zijn verricht én op regelmatige/structurele basis.

Met de kantonrechter meent het Hof dat de omvang van de overuren erop duidt dat overuren als inherent aan het werk zijn te beschouwen en daarmee een belangrijk onderdeel van het inkomen vormden.

Daarmee is volgens van het Hof voldaan aan de vereisten uit het arrest Hein/Holzkamm, namelijk:

  1. Het overwerk vloeit voort uit verplichtingen op grond van de van de arbeidsovereenkomst;
  2. De werknemer verricht overwerk op regelmatige en voorspelbare of voorzienbare basis;
  3. De vergoeding voor overwerk vormt een belangrijk onderdeel van de totale vergoeding die de werknemer voor zijn beroepsactiviteit ontvangt

En aldus concludeerde het Hof dat de door de chauffeur verrichtte overuren moeten worden meegeteld voor de berekening van het vakantieloon.

Wat betekent deze uitspraak voor u als werkgever?

Deze uitspraak laat zien dat structureel gemaakte overuren kunnen meetellen bij de berekening van het vakantieloon.

Zorg er als werkgever daarom voor dat u goed inzicht heeft in de door uw werknemers gemaakte overuren (houdt deze goed bij). Daarnaast is het ook goed om te kijken of hetgeen u in de arbeidsovereenkomsten heeft opgenomen ten aanzien van overwerk nog volstaat.

Heeft u vragen of advies nodig op het gebied van arbeidsrecht? Neem dan direct contact met ons op via info@thelegalcompany.nl of bel naar 020 345 0152.