Eerste HR-uitspraak over benadeling klokkenluiders: werkgever heeft zware bewijslast

Op 7 februari 2025 heeft de Hoge Raad haar eerste uitspraak gedaan over de Wet bescherming klokkenluiders (hierna ‘Wbk’). Deze uitspraak gaat specifiek over artikel 17eb Wbk, dat is gebaseerd op artikel 21 lid 5 van de Klokkenluidersrichtlijn. Dit artikel bepaalt dat wanneer een klokkenluider wordt benadeeld na een melding of openbaarmaking van een misstand, het vermoeden geldt dat deze benadeling het gevolg is van de melding of openbaarmaking. Dit rechtsvermoeden vergemakkelijkt de bewijspositie van klokkenluiders in juridische procedures.

De centrale vraag in deze zaak was hoe een werkgever dit bewijsvermoeden kan weerleggen. Is het voldoende dat werkgever twijfel zaait over het causaal verband tussen de melding en de benadeling? Of moet hij daadwerkelijk aantonen dat de benadeling losstaat van de melding? De Hoge Raad heeft nu duidelijkheid verschaft: de werkgever moet positief bewijzen dat de benadeling op andere gronden heeft plaatsgevonden. Dit betekent dat enkel het ontkennen van verband met de melding onvoldoende is; er moet een alternatieve, objectieve rechtvaardiging zijn.

De Hoge Raad baseert deze strenge uitleg op zowel de wetsgeschiedenis als de Europese richtlijn. Hiermee wordt de bescherming van klokkenluiders versterkt, zodat zij zonder angst voor repercussies misstanden kunnen melden.

Deze uitspraak onderstreept het belang van een sterke bescherming van klokkenluiders en geeft werkgevers een duidelijke instructie over de bewijslast bij vermeende benadeling. Werkgevers dienen dus zorgvuldig te handelen bij arbeidsrechtelijke maatregelen jegens melders van misstanden.

Een goed gedocumenteerd integriteitsbeleid en een duidelijke interne meldprocedure zijn hierbij essentieel. Niet alleen is dit wettelijk verplicht voor veel organisaties, maar het voorkomt ook juridische conflicten en zorgt voor een veilige meldcultuur. Heldere richtlijnen en een correcte implementatie kunnen bijdragen aan een eerlijke en transparante werkomgeving, waarin misstanden op een juiste manier worden behandeld. De ondernemingsjuristen van The Legal Company kunnen u hierbij helpen. Neem vandaag nog contact op via info@thelegalcompany.nl of via 020 345 0152.

mr. Bente Brouwer