Beperking toegang UBO-register: wat betekent dit voor ondernemers?

Op 18 februari 2025 heeft de Tweede Kamer ingestemd met de ‘Wijzigingswet beperking toegang UBO-registers’. Deze wet heeft gevolgen voor de transparantie rondom de uiteindelijke belanghebbenden (UBO’s) van bedrijven, trusts en andere juridische entiteiten. Maar wat betekent dit precies voor ondernemers? En waarom wordt de toegang tot deze gegevens beperkt?

Waarom deze wijziging?

Het UBO-register is in het leven geroepen om financieel-economische criminaliteit zoals witwassen en belastingontwijking tegen te gaan. Hierin worden de natuurlijke personen geregistreerd die de uiteindelijke zeggenschap hebben over een bedrijf of andere juridische entiteit. Echter, in 2022 heeft het Hof van Justitie geoordeeld dat een volledig openbaar UBO-register te veel inbreuk maakt op het recht op privacy. Dit leidde ertoe dat het UBO-register niet langer voor iedereen meer toegankelijk is.

De uitspraak leidde ertoe dat de toegang in het UBO-register opnieuw moest worden overwogen en geregeld in de Nationale wet. De bovengenoemde wet bepaalt nu beter welke partijen toegang mogen krijgen en onder welke voorwaarden.

 

Wat verandert er nu?

De wetswijziging brengt drie belangrijke wijzigingen met zich mee:

1. Voorhangprocedure voor toegang tot het register – De overheid mag voortaan via een Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) bepalen welke natuurlijke en juridische personen toegang krijgen tot het UBO-register op basis van een legitiem belang. Dit kan bijvoorbeeld gelden voor journalisten en maatschappelijke organisaties die onderzoek doen naar witwassen of corruptie.
2. Melding aan UBO’s bij informatieverzoek op basis van legitiem belang – Op dit moment kunnen UBO’s alleen op verzoek achterhalen wie hun gegevens heeft opgevraagd. In de nieuwe wet krijgen UBO’s automatisch een melding wanneer een persoon of organisatie hun gegevens opvraagt op basis van een legitiem belang. De melding bevat informatie over de opvragende partij (niet herleidbaar tot een individu) en het doel van de opvraging.
3. Evaluatie na twee jaar – Over twee jaar zal de wet geëvalueerd worden. De minister zal een rapport naar de Tweede Kamer sturen waarin wordt gekeken naar de privacy-impact voor UBO’s, de praktische uitwerking van het begrip ‘legitiem belang’ en de gevolgen voor de betrokken partijen. Dit biedt de mogelijkheid om de wet verder aan te passen als dat nodig blijkt.

 

Wat betekent dit voor ondernemers?

Ondernemers die als UBO geregistreerd staan, krijgen door deze wetswijziging meer controle over wie toegang heeft tot hun gegevens. Dit verhoogt de privacybescherming, maar kan ook invloed hebben op transparantie in het bedrijfsleven. Voor bedrijven en instellingen die gegevens uit het UBO-register willen opvragen, zoals banken en accountants, kan deze wijziging betekenen dat er strengere voorwaarden gelden om toegang te krijgen. Dit kan de drempel verhogen om bepaalde onderzoeken uit te voeren.

Ondernemers die actief zijn in sectoren met verhoogde risico’s op witwassen of corruptie weten nu dat er verzwaarde verplichtingen gelden voor het verstrekken van UBO-gegevens aan bevoegde instanties.

De ondernemingsjuristen van The Legal Company zijn gespecialiseerd in het ondernemingsrecht. Mocht u twijfelen over wie de UBO in uw organisatie is of andere vragen hebben? Neem dan contact met ons op door te mailen naar info@thelegalcompany.nl, te bellen naar 020-3450152 of ons contactformulier in te vullen.

mr. Niels Terlouw