1. Voor niets gaat de zon op met zonnepanelen of toch wel?
In deze zaak had een huurder zonnepanelen geplaatst op een dak van een pand dat eigendom is van Verhuurder met als doel deze zelf te gaan exploiteren. Hierop stelt verhuurder dat zij door natrekking eigenaar is geworden van de panelen. De zonnepanelen zijn op een frame geklikt dat weer op het dak is gemonteerd. Zijn de zonnepanelen bestanddeel geworden van het gehuurde?
In het geval van niet-geïntegreerde zonnepanelen zoals hier is het niet altijd duidelijk wie de eigenaar is. Dat is afhankelijk van de omstandigheden van het geval. Uit deze uitspraak bleek dat de eigenaar van het gebouw niet kon worden aangemerkt als eigenaar van de zonnepanelen. Zowel art. 3:3 BW als art. 3:4 BW bood geen redding voor de pandeigenaar.
Daargelaten dat het voor betrokken partijen niet altijd wenselijk is dat de geplaatste zonnepanelen in eigendom van de pandeigenaar vallen. Dat is vooral het geval als een investeerder de zonnepanelen plaatst en voor financiert.
Onze juridische tip: Maak goede afspraken over te plaatsen zonnepanelen op een bedrijfspand in de huurovereenkomst. Het is niet standaard geregeld in de ROZ overeenkomst. Als je niet voor vervelende verrassingen wil komen te staan, dan is het maken van aparte afspraken daarover een must. Ook kan het vestigen van een opstalrecht in het geval van de derde-investeerder een uitkomst bieden.
Zie voor de vindplaats van deze uitspraak: ECLI:NL:GHARL:2024:1599
2. Huurovereenkomst vernietigd wegens niet verleende omgevingsvergunning
Stel je huurt een locatie om een tankstation te vestigen maar de vergunning moet je nog krijgen maar die wordt geweigerd. Kan je dan nog van de huurovereenkomst af? In een arrest van de Hoge Raad wordt besloten dat de huurder onder bepaalde omstandigheden de huurovereenkomst kan vernietigen met terugwerkende kracht wegens dwaling, in dit geval zelfs wederzijdse dwaling, In deze zaak draaide het om de verhuur van een perceel waarop een tankstation gevestigd zou worden. Partijen kregen een langdurig conflict over de beëindiging van de huurovereenkomst omdat er geen omgevingsvergunning kon worden verkregen voor het tankstation. Zowel huurder als verhuurder waren afgegaan op de mededing van een medewerker van de gemeente dat het tankstation op basis van het bestemmingsplan was toegestaan.
Huurders van bedrijfsruimte zijn in principe verantwoordelijk voor de verkrijging en het behoud van alle vergunningen die nodig zijn voor het gebruik daarvan. Als na het sluiten van een huurovereenkomst niet aan een vergunningsvoorwaarde kan worden voldaan, kan dwaling voor een huurder uitkomst bieden.
Onze juridische tip: Beter is om van te voren zeker te weten dat die vergunning zal worden verleend, vóór het aangaan van de huurovereenkomst of om een opschortende of ontbindende voorwaarden in de huurovereenkomst te zetten.
Zie voor de vindplaats van deze uitspraak: ECLI:NL:HR:2024:1065
3. Verhuurder en woekerende tuinplanten
Als eigenaar van panden en bijbehorende tuinen bent u voortaan op grond van onderstaande uitspraak als verhuurder verantwoordelijk voor het weghalen van woekerende planten als deze overlast veroorzaken voor derden. Dus als deze voortwoekeren in tuinen van derden dan moet u daar iets aan doen en de kosten daarvan betalen.
In deze zaak draaide het om de Japanse duizendknoop, een invasieve plant die woekert in de tuinen van de verhuurde woningen. Het ging om een rijtje van drie woningen. Twee woningen zijn van een woningcorporatie; de derde is van een ander. Deze eigenaar heeft een kort geding aangespannen tegen de woningcorporatie. De rechter oordeelt dat het waarschijnlijk is dat de plant zich vanuit de tuinen van de woningbouwcorporatie verspreidt.
Onze juridische tip: Regel een goede tuinman die periodiek de gemeenschappelijke gebouwtuinen onderhoud en maak deze verantwoordelijke voor het tegenhouden van woekeraars.
Zie voor de vindplaats van deze uitspraak: ECLI:NL:RBROT:2024:934
De juristen van The Legal Company zijn experts op het gebied van huurrecht. We ondersteunen u graag om u optimaal te beschermen. Neem gerust contact op via info@thelegalcompany.nl of bel via 020-345 0152 om een afspraak in te plannen.