Opvallende arbeidsrechtelijke zaken van Prinsjesdag

Op 17 september was het Prinsjesdag. Het kabinet Schoof heeft verschillende maatregelen gepresenteerd die gericht zijn op de hervorming van de arbeidsmarkt.

Wat zijn eigenlijk de Doelstellingen van het kabinet?

De maatregelen zijn gericht op het vergroten van werkzekerheid voor flexwerkers, het aanpakken van arbeidsmarktekorten, het vereenvoudigen van het verlofstelsel, en het bevorderen van een inclusieve en innovatieve economie. Hieronder zijn de belangrijkste punten samengevat:

Maatregelen voor de Hervorming van de Arbeidsmarkt
  1. Wet meer zekerheid voor flexwerkers: Deze wet heeft als doel om oproepkrachten, tijdelijke werknemers en uitzendkrachten meer werkzekerheid te bieden. Flexibele contracten worden beperkt, en er komen (nog) strengere regels voor nul-urencontracten en uitzendwerk. Dit zal de flexibiliteit (en de flexibele schil) voor werkgevers nog verder verkleinen.
  2. Regelgeving voor zelfstandigen: Het kabinet Schoof gaat door op de lijn van het vorige kabinet als het gaat om de aanpak van schijnzelfstandigheid. De plannen voor de invoering van een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen worden doorgezet.
  3. Wet verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties (Vbar): Er is veel te doen over het wetsvoorstel dat de groei van het aantal ZZP-ers in Nederland terug wil dringen. Het wetsvoorstel ligt nu bij de Raad van State. Doel van deze wet is het onderscheid tussen zelfstandigen en werknemers duidelijker maken. Er is veel kritiek op het voorstel, dat nog in de Tweede Kamer behandeld gaat worden.
  4. Ontwikkelagenda gelijke kansen: Vanaf 2025 wordt er een agenda gelanceerd om gelijke kansen op de arbeidsmarkt te bevorderen, met een focus op objectieve wervings- en selectieprocedures. Dit wordt ontwikkeld in samenwerking met de SER en werkgeversorganisaties.
  5. Discussie over arbeidsmigratie: In 2025 wil de minister van SZW een discussie opstarten over welke soorten werk wenselijk zijn in Nederland en hoe dit zich verhoudt tot arbeidsmigratie. De focus ligt op het bestrijden van misstanden en uitbuiting van arbeidsmigranten.
  6. Concurrentiebeding: Het wetsvoorstel over de aanpassing van het concurrentiebeding staat ook op de agenda.

We blijven u op de hoogte houden van de ontwikkelingen. Zodra er meer bekend wordt over de status van bovenstaande plannen, zullen wij daar over communiceren in een volgende Legal Alert.

Naast de bovenstaande plannen zijn ook de volgende twee voornemens belangrijk voor u als werkgever:

1. WW- verkorting naar 18 maanden

In het hoofdlijnenakkoord is afgesproken om te gaan bezuinigen op de WW. Hiervoor worden verschillende opties onderzocht, waaronder het verlengen van de opzegtermijn bij arbeidsovereenkomsten in combinatie met een “poortwachterstoets” door het UWV. Daarnaast staat een verkorting van de maximale WW-duur van 24 naar 18 maanden op de agenda. Het doel is om het proces van de aanvraag en de verstrekking van de WW-uitkering eenvoudiger te maken voor WW-gerechtigden, werkgevers en uitvoeringsorganisaties.

2. Compensatie Transitievergoeding alleen voor kleine bedrijven: LET OP WEES OP TIJD MET UW COMPENSATIE VERZOEK!

Sinds 1 april 2020 ontvangen alle werkgevers compensatie voor de transitievergoeding die ze moeten betalen bij ontslag van een werknemer die langer dan twee jaar ziek is. Deze regeling wordt vanaf 1 juli 2025 echter beperkt tot alleen de kleine werkgevers; die met minder dan 25 werknemers. Werkgevers met 25 of meer werknemers ontvangen vanaf dat moment geen compensatie meer. Let op: als u een werkgever bent met meer dan 25 werknemers, inventariseer dan uw personeelsbestand op werknemers die meer dan 104 weken ziek zijn. Als u ze nog geen vaststellingsovereenkomst (VSO) hebt voorgelegd, kunt u dat nog vóór 1 juli 2025 doen en een beroep op de compensatieregeling transitievergoeding.

Heeft u vragen over deze regeling of hulp nodig bij het opstellen van de VSO? Neem dan gerust contact op met de ondernemingsjuristen van The Legal Company via info@thelegalcompany.nl of bel naar 020 345 0152.