Versterking van Cyberweerbaarheid in het MKB ter bescherming van vertrouwelijke bedrijfsgegevens en persoonsgegevens

Op 4 juni 2024 heeft de Cyber Security Raad (CSR) in een adviesrapport benadrukt dat de cyberweerbaarheid van het MKB aanzienlijk moet worden verbeterd. De CSR legt in het rapport aan het kabinet uit dat MKB- bedrijven vaak kwetsbaar zijn voor cyberaanvallen. Dit komt mede doordat ze vaak beperktere middelen hebben voor de juiste beveiligingsmaatregelen. De juiste beveiliging kan voorkomen dat allerlei bedrijfsgeheimen op straat komen te liggen.

Daarom roept de CSR op tot een gecoördineerde aanpak, waarbij overheden, bedrijven en kennisinstellingen samenwerken om de digitale veiligheid in het MKB te verbeteren.  Denk dan aan bewustwordingscampagnes, gerichte subsidies en het delen van “best practices”.

Kortgezegd kan het MKB niet achterblijven in de digitale transitie die nu gaande is. Als niet goed wordt gereageerd op cyberdreigingen, kan ernstige economische schade en reputatieverlies intreden. Het is daarom zaak om goed geadviseerd te worden op het gebied van cyberveiligheid.

Onderdeel van vertrouwelijke bedrijfsinformatie zijn ook de persoonsgegevens. Het is van belang om als organisatie ook de persoonsgegevens te beveiligen tegen datalekken op grond van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Dit is ook essentieel voor het behoud van vertrouwen van klanten, werknemers en partners. Het implementeren van een gedegen Privacybeleid met als onderdeel daarvan een informatie – en beveiligingsbeleid is dan ook een essentieel onderdeel van de bedrijfscompliance.

Heeft uw organisatie al een intern privacy beleid opgesteld dat voldoet aan de wettelijke eisen en best practices op het gebied van informatiebeveiliging? Neem vandaag nog actie door contact op te nemen met de ondernemingsjuristen van The Legal Company en zorg dat uw privacy beleid up-to-date is! Neem contact op via info@thelegalcompany.nl of bel naar 020 234 0152.

We houden u op de hoogte van verdere ontwikkelingen op het gebied van cyberveiligheid. Bent u benieuwd geworden naar de nadere uitwerking van de hoofdlijnen van het CSR-advies? Bekijk dan het hele advies via de onderstaande link. https://www.cybersecurityraad.nl/actueel/nieuws/2024/06/04/cyber-security-raad-de-cyberweerbaarheid-van-het-mkb-moet-versterkt

Dit artikel is geplaatst op 20 juni 2024

mr. Hella Vercammen