De fax: uw rechtszaak kan er door slagen of falen.

In deze zaak is een ontslag op staande voet mislukt, als je het bekijkt vanuit de werkgever, door een te late fax aan de Rechtbank. Een fax? Ja een fax!

Op het fax verzendbericht stond dat het verzoekschrift tot vernietiging van een ontslag op staande voet was verzonden om 23.59 uur. Het faxapparaat van de rechtbank vermeldde echter een ontvangst om 00.05 uur. Het Hof in hoger beroep oordeelde: ontvangstbericht rechtbank leidend. Het verzoekschrift werd dus niet in ontvangst genomen.

Kennis van fax apparaten van levensbelang.

Een fax is een nogal ouderwets communicatiemiddel dat nog steeds door de rechtbanken en het UWV worden gebruikt. In feite omdat alle IT projecten om tot modernere digitale communicatie te komen, tot nu toe zijn mislukt. E-mailen kan dus nog steeds niet! Er bestaan kort gezegd drie manieren waarop men stukken kan indienen bij de rechtbank en het UWV:

1) via de post;

2) via persoonlijke bezorging;

3) via de fax.

Een fax is een communicatiemiddel (ontstaan in 1843) dat een document kan lezen en via de telefoonlijn kan verzenden. Omgekeerd kan het apparaat een document ontvangen en afdrukken.  

Raadsman verkeek zich op de techniek.

Een fax werkt een stuk langzamer dan het verzenden van een e-mail. Daar heeft de advocaat zich in deze zaak op verkeken. De advocaat dacht dat als hij maar zorgde dat de eerste pagina reeds vóór middernacht maar was verzonden en ontvangen, het niet meer uitmaakte dat de resterende pagina’s na middernacht dus de volgende dag binnen kwamen. Inmiddels werkt het niet meer zo dat de fax van de ontvangende partij de ontvangsttijd van de eerste pagina registreert maar enkel nog indien het gehele document binnen is. Faxen is inmiddels iets gemoderniseerd zodat het document nu als een gescand digitaal totaalpakketje wordt verzonden en dus niet meer op de analoge manier van pagina per pagina. De tijd en datum op de ontvangstbevestiging van de rechtbank (of het UWV) is dus leidend.

Tip

Zorg ten eerste dat u een jurist heeft die enkele dagen van te voren zijn of haar stukken indient. En als het dan op het randje moet, in ieder geval een die weet wat een fax is en hoe de fax anno 2020 werkt. Ondertussen hopen we uiteraard vurig dat de hopeloze verouderde digitale communicatie mogelijkheden van de rechtbanken en het UWV in dit decennium nog worden opgelost.

Vragen of advies?

De juristen van The Legal Company zijn gespecialiseerd op de rechtsgebieden arbeidsrecht, contractenrecht, ondernemingsrecht en privacyrecht. Mocht u hier vragen of advies over willen hebben, mail of bel met ons op 020-3450152 of info@thelegalcompany.nl

Niets is zo veranderlijk als wet- en regelgeving. Graag wijzen wij u er op dat onze blogs mogelijk niet meer aansluiten op de huidige wet- en regelgeving en dus mogelijk verouderd zijn. Heeft u vragen of een probleem dat betrekking heeft op deze blog of u wenst rechtsbijstand, neem u dan contact met ons op.

mr. Hella Vercammen